Hvis du netop har bygget et helt nyt hus eller renoveret store mængder af boligen – så er der nogle elementer, som du skal være ekstra opmærksomme på. Læs med herunder og bliv forhåbentlig en smule klogere.

Overvej nøje indeklimaet

Hvis du netop står overfor at bygge nyt hus eller renovere, så er det vigtigt at gøre sig nogle nøje tanker omkring indeklimaet. Der stilles nogle krav til ventilation i byggeri, som skal sikre, at dit hus har et passende sundhedsmæssigt niveau.

En god ventilation tilføjer ny og frisk luft, som skaber et sundt klima. Dette er især vigtigt i køkkenet og badeværelset, hvor sidstnævnte er et meget fugtigt rum, som således øger risikoen for skimmelsvamp og fugtskader. Der findes forskellige former af ventilation fx mekanisk og hybrid-ventilation.

Tjek radonindholdet

Har du nogensinde overvejet at tjekke radonindholdet i din bolig? I Danmark skal man gerne ligge under 100 Bq/m3 i radonindhold. Det anbefales at man laver en måling hver 10. år – og især efter en renovering eller nybygning.

Det er vigtigt at have styr på radonindholdet i sin bolig. Hvis der er for stort indhold af radon, så kan det give en sundhedsfare. Derfor er det altså vigtigt at sikre et lavt radonindhold i sit hjem. Lav en måling af radon i bolig, og lær endnu mere om emnet.

Hvad kan du gøre ved for højt radonindhold? Hvis man ligger over 200 Bq/m3, så skal man hurtigst muligt på udkig efter noget professionelt hjælp. Eksperter kan nemlig foretaget et tilsyn, og derefter hjælpe med nogle gode forslag til foranstaltninger.

Hvis du ikke ligger over 200, men stadig over det anbefalede – så kan det løses med en bedre ventilation. Radonproblemer er især knyttet til rum med gulve direkte ned mod jorden – dette vil eksempelvis være stueetagen og kælderrum.