Annoncør: Spektrumshop

Har dit barn særlige behov? Så kender du sikkert til udfordringen med en klar kommunikation imellem jer. Børn med f.eks. ADHD eller autisme har tit svært ved at fortælle om deres oplevelser og følelser. Koncentrationsbesvær, manglende sprog eller evne til at navigere i verden, er kun nogle af de vanskeligheder, børnene støder ind i. Forudsætningen for at forstå og nå hinanden er en fælles platform at kommunikere ud fra. Her er ord ofte utilstrækkelige. Og kan udlægges og opfattes forskelligt. Løsningen er at bruge billeder i form af piktogrammer i stedet. Det gør det lettere for barnet at udtrykke sig. Og nemmere for den voksne at forstå og møde barnet, hvor det er. Kommunikationen flyder og barnet udvikler sig.

Trylleordet er synliggørelse

Billedsprog med piktogrammer er ligetil. Et billede af et supermarked betyder indkøb, og af en dreng, der går at gå. Lagt i forlængelse af hinanden skabes historien ’at gå på indkøb’. Uden skjulte undertoner eller risici for misforståelser. Barnet har let ved at forstå planen og kan følge den. Hvor ord forsvinder, huskes billedet. Princippet kan bruges i alle livets sammenhænge og utallige variationer, som f.eks. Pictoboard fra www.spektrumshop.dk . Her er 16 sjove og farverige magneter med drenge eller piger i forskellige situationer, som i sengen, i bad, på WC eller foran skærmen. Magneterne sættes på en tavle og danner tilsammen en historie: skærm – bad – WC – seng. Barnet oplever en gnidningsløs og letforståelig kommunikation og kan altid vende tilbage og ’læse op’, hvis det har glemt planen. Hverdagen bliver forudsigelig. Utrygheden forsvinder. Det beroliger barnet og giver tro på egne evner.

Smerter, angst eller træthed er ofte følelser, der er svære at sætte ord på for autister. Sanseforstyrrelser og for mange sanseindtryk står i vejen. Her hjælper Følelses-Piktogramhjulet med at få det sagt. Piktogrammet er udformet som en drejeskive med to sider. På den ene side er angivet forskellige følelsestilstande og på den anden løsninger på samme. Barnet får mulighed for at udtrykke sig. Det sænker stressniveauet, giver ro og overskud og gør det lettere at klare den oprindelige følelse.

Billeder hjælper med at forstå ord

Et ganske almindeligt fotoalbum. Og dog. Det talende fotoalbum viser ikke kun billeder, det fortæller også om dem. Hvad enten det er feriebilleder, undervisningsmaterialer eller musik, kombinerer albummet det visuelle med det auditive. Ved både at se og høre samtidig, aktiveres begge barnets sanser. Kombinationen styrker forståelsen og måden at huske en fortælling eller undervisning på. Netop ved koncentrationsbesvær er det vigtigt at stimulere forskellige dele af hjernen, så barnet ikke mister fokus. Kodeordet er forståelse. Når barnet forstår, lærer og husker det. Når det lærer, får det færdigheder, der igen styrker barnets tro på sig selv.

Læs mere her (https://spektrumshop.dk)