Når man bor til leje, kan der nemt opstå komplikationer mellem udlejer og lejer. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i sine rettigheder, og forsøger at ordne dem på bedst vis. Det er først og fremmest vigtigt at man som lejer altid forholder sig rimelig, og ikke forsøger at ligge mere over på udlejer end hvad ret er. Gør man dette, er chancerne for at udlejer behandler dig med samme dosis ret gode. Der er dog altid udlejere, som ikke opføre sig efter bogen. Af den grund alene, er det vigtigt at man som lejer ikke finder sig i alt, og samtidig kender sine rettigheder. Det kan dog være svært og særdeles uoverskueligt at kende til sine rettigheder som lejer. De fleste er ikke engang klar over hvad der står i lejekontrakten. Og er man ikke det, så kan der være en potentiel lang kamp med udlejer i vente.

Læs altid lejekontrakten grundigt igennem

Den største fejl mange lejere gør, er ikke at læse kontrakten grundigt igennem inden man skriver under. Det kan for mange være uoverskueligt at læse så mange sider igennem, og samtidig tror de fleste heller ikke på, at nogen prøver at snyde dem. Det er også en god indstilling at have, men det er bare ikke altid tilfældet. Derfor er det vigtigt at man er helt klar over, hvad man skriver under på. Der kan være vilkår og betingelser i kontrakten som kan stille dig dårligt i tilfælde af eventuelle fremtidige uenigheder. F.eks. hvordan lejlighedens stand var ved indflytning, eller hvem der står for den indvendige såvel som den udvendige vedligeholdelse. Sådanne ting er særdeles vigtige at have styr på, inden du skriver under.

Inspicer lejligheden inden indflytning

I dagens Danmark er der mange der finder en bolig online. På billederne online, kan lejligheden nemt se anderledes ud end den gør i virkeligheden. Det gør dig måske ikke så meget, men det kan blive et problem når du flytter ud, og du står og skal betale for istandsættelsen af lejligheden. Du kan nemlig risikere at skulle hæfte for istandsættelse af lejlighedens mangler, hvis ikke de er dokumenteret som mangler senest 14 dage efter indflytning. Dette hænger sammen med ovenstående kontraktlige forhold, hvor det er vigtigt at lejlighedens faktiske tilstand står skrevet i kontrakten. Gør den ikke det, så er det meget vigtigt at man dokumenterer dette med grundige billeder, og sender dem til udlejer seneste 14 dage efter indflytning. Gør du dette, så kan du aldrig komme til at hæfte for uretfærdig istandsættelse af lejligheden ved udflytning. Man er nemlig kun forpligtet til at aflevere lejligheden i samme stand som man modtog den, og endda med forventelige almindelige brug og ælde. Det er samtidig vigtigt at kunne dokumentere tilstanden senere hen, i tilfælde af, at udlejer benægter. Generelt er der mange private udlejere der forøger at opkræve flere penge til istandsættelse end de faktisk er berettiget til, hvorfor du aldrig skal betale i første omgang hvis du mener at beløbet virker urimeligt.