En veltilrettelagt belysning er væsentlig, hvad end den tjener et visuelt (stemningsskabende), praktisk eller præventivt formål. De klassiske glødepærer er efterhånden ved at være en saga blot, og markedet er i samme ombæring blevet overtaget af hhv. halogen, spare- og LED-pærer. De tre lyskilder har hver deres fordele og ulemper, men i skrivende stund vinder LED-pærerne frem i popularitet, hvilket der er flere årsager til. Markedet er i stor udvikling, hvorfor det kan synes en smule vanskeligt at danne sig det forkromede overblik, hvis man overvejer at investere i LED-belysning. Tvivlsspørgsmålene kan dog kommes til livs.

Hvilke fordele kommer med LED-belysning?

’LED’ betyder ’light emitting diode’ og kan således oversættes til ’lysdiode’. Dioder udsender, ved strømgennemførsel, et elektromagnetisk lys, som kan optræde i alskens farver og nuancer. LED-pærer har to betydelige fordele, som i mange tilfælde distancerer dem fra konkurrerende lyskilder. For det første har LED-pærer en ualmindelig lang levetid sammenlignet med eksempelvis gløde- eller halogenpærer. De har således en typisk levetid på 20-30.000 timer, hvilket svarer til et sted mellem 10-30 år (alt afhængig af brug). Gløde- og halogenpærer har til sammenligning en standard levetid på 1-2000 timer. Den anden store fordel ved LED-pærer er deres energieffektivitet og dermed deres lave energiforbrug. De sparer altså både miljøet og din pengepung på længere sigt. Overvejer du at investere i LED-pærer, kan du kan finde mange forskellige løsninger i forbindelse med LED-belysning, hvis du tjekker linket ud.

Hvor skal de placeres?

LED-pærer er fortrinsvis hensigtsmæssige, når det drejer sig om retningsbestemt belysning. Denne koncentrerede belysningsform er glimrende i forbindelse med f.eks. arbejde og læsning, hvor de kan optræde i form af spots. LED-lyskilder har også en ganske fornuftig farvegengivelse (betegnes som Ra-værdi), og de kan også være anvendelige på f.eks. badeværelset. De kan også fungere som glimrende udendørsbelysning, hvis du har brug for en mere koncentreret belysning af postkassen eller husnummeret. De kan også bruges som diskrete vejvisere i havegangen.