hvalpefoder

Hundefoder industrien er faktisk ikke så gammel, som man umiddelbart tror, faktisk begyndte industrialiseringen af hundefoder lige før første verdenskrig hvor man flyttede alt til storbyerne og begyndte at lave fabrikker. Man fandt på at bruge de fødevarer der var i overskud hos slagteren eller blev for gamle til salg som menneskeføde. Selvdøde dyr blev ofte også brugt i hundefoder, så man derved fik en værdi ud af råvarerne i stedet for bare at smide dem ud.

Men for gammelt kød er ikke egnet til konsum, da vi jo ved at det begynder at danne bakterier som ikke er sunde for hunden, derfor begyndte de at forarbejde kødet og de andre råvarer ved meget høje grader for at dræbe bakterierne. MEN tilbereder man råvarer ved meget høje grader, mister de næsten alt ernæringsmæssige værdier og fungere bare som fyldstof.

hvalpefoder

Vi bliver klogere på ernæringen til hunde

Mange af de kendte hundefodermærker man finder i dyrefoder butikker er stadig produceret på denne måde, selvfølgelig er råvarerne blevet betydelige bedre i kvalitet, men fremstillingsmetoden involverer stadig at man brænder eksempelvis kød ned til aske, for at kunne blande det i massen, som så bliver ekstruderet, altså bagt til en fast form. Undervejs i den fremstilling mister råvarerne en stor del af deres ernæringsmæssige værdi. Heldigvis har man fået øjnene op for, hvordan man behandler råvarerne så de ikke mister næringsværdien, man behandler råvarerne med meget lavere temperaturer for netop, at beholde så meget næringsværdi som muligt. Mange af producenterne er begyndt at ligge meget mere vægt på kvalitet og renhed i hundefoderet, det er til dels fordi, at kunderne kræver hundefoder af ordentlig kvalitet på markedet, og at man ved mere om hvad hunden skal have for en god og sund trivsel.

Hvad skal et godt hundefoder indeholde

Animalske Proteinkilder:

Den vigtigste del i hundefoderet er proteinkilderne, altså kød og hvor meget der er i, og hvilket dyr det er fra. Det kan nemlig variere på optageligheden ud fra hvilken kødkilde proteinet stammer fra.

Den mest brugte kødkilde til hundefoder, er uden tvivl kylling. Da det er en forholdsvis billig ingrediens, er det den mest brugte proteinkilde hos producenterne. Men vi ser nu om dage at flere hunde begynder at udvise allergisymptomer hvis de får kylling. Men det er ikke fordi kylling er for meget brugt eller er usundt, det er på grund af hvordan kyllingen er forarbejdet inden den bliver tilsat i hundefoderet. Der er mange fodermærker der bruger Hydrolyseret protein, Hydrolysering er en proces hvor man sætter Bi-produkter fra slagtedyr ned i en blanding bestående af forskellige kemiske væsker, denne proces udtrækker proteinet fra eksempelvis Fjer, næb, fødder eller andet affald som ikke kan bruges til menneskemad. Dette er en meget billig form for kødproteiner og en usund en af slagsen. Hvis man tilsætter noget kemisk i en proces kan man ikke påstå at det er for sundhedens skyld, men der er ikke lavet nogen dybdegående undersøgelser om hvor skadeligt hydrolyseret protein er på længere sigt. Men tilbage til kødproteiner af god kvalitet. På indholdsfortegnelsen du ser på posen, skal betegnelsen være ”Kylling Kød”, der skal ikke stå kyllingemel, fjerkræ protein eller hydrolyseret kyllinge kød, for så har producenten valgt den billige proteinkilde som ikke er en ordentlig kvalitet og dermed mindre optageligt for hunden. Så husk at det altid skal stå anført som ”Kød” og det gælder, om det er kylling, lam, vildt eller and m.m. Den rette protein procent i et hundefoder spænder lidt bredt, fordi det afhænger også meget af tilberedningen af foderet, den kan være fra 24% og helt op til 40-42% afhængig af kvaliteten af foderet. Foder med højt indhold af kød er altid dyre, da det som regel er et renere hundefoder med højere kvalitets ingredienser. Kvalitet og pris hænger altid sammen, og det samme gælder for hundefoder, dermed ikke sagt at man ikke kan finde et godt foder til rimelige penge, for det kan man sagtens.

Animalsk Fedt:

En hund får sin energi fra fedt som er tilsat foderet, så det er en meget vigtig ingrediens i hundefoder. Det skal være animalsk fedt der tilsat, så hunden kan få fuld udnyttelse af energikilden.

Der er delte meninger om hvor meget fedt der skal være i hundefoder, men det afhænger faktisk af behovet som hunden har. Om det er en hund der skal tabe sig, eller en slædehund eller jagthund. Skal din hund tabe sig bør der kun være max 10% fedt i foderet, men hvorimod har du en hund som skal yde meget skal fedtindholdet være betydelig højere, som feks. 20-25% fedt. Men har du en ganske almindelig familie hund, som bare skal vedligeholdes, skal fedt% være imellem 14-18% fedt.

Det kan være svært at finde det rigtige hundefoder til sin hund. Men tag altid udgang i din egen hund og læg mærke til om den trives på det foder den får, om den har en flot pels, og er i god stand.

Her kan du læse og se mere om hundefoder, hvor der er tænkt på sammensætningen og behovet hos hundene. Husk altid, kig på ingredienslisten så du får en ide om hvad der i foderet. Og husk de 3 udgangspunkter:

  • Kvalitets kødprotein på 23-42%.
  • Animalsk fedt på 14-18% til vedligehold, under 10% hvis overvægtig, og 20-25% hvis det er en arbejdshund.
  • En balanceret mængde af kulhydrater, og der må ikke være for meget i foderet, da det øger risikoen for overvægt.