Det er mange gode grunde til at vaske mere miljøvenligt. Det sparer på de knappe ressourcer, vi har på planeten. Derudover sparer du også penge med de rigtige køb og den rigtige adfærd. I denne artikel får du tips og tricks til, hvordan du kan vaske mere miljøvenligt.

Vælg den rigtige maskine

Vaskemaskinen er et godt sted at starte, når man gerne vil vaske mere miljøvenligt. Klik her for at finde den bedste vaskemaskine, der lever op til dine miljøkrav.Sørg for at vælge en høj energiklasse. I Danmark og mange andre lande er det heldigvis nemt og overskueligt at tage det rigtige valg, når det kommer til hårde hvidevarer. Du skal altid gå efter højst muligt energiklasse. Vælg en A++ eller A+++ – så er du sikker på, at du sparer mest muligt på vandet.

Disse moderne og energivenlige maskiner har ofte også teknologi til at kunne vaske på meget lave grader. Ofte er vores tøj faktisk ikke så beskidt, men trænger i højere grad blot til en opfriskning. Det kan man sagtens klare ved 20 grader og et kort program. Sørg for at fyld maskinen helt op. Hvis du ikke har nok, der kan vaskes sammen, kan du med fordel anvende vaskeservietter, der kan fange overskydende farve. Så kan du sagtens vaske lyse og mørke farver sammen.

 

Nogle af de nyeste vaskemaskiner har også indbygget doseringsteknik. Alt efter mængden af vasketøj og hvor beskidt der er, kan vaskemaskinen selv dosere den rette mængde vaskemiddel. Fejldosering fører enten til, at tøjet ikke bliver rent, og at det bliver misfarvet, eller det kan fremkalde allergi og kløe. Du kan eventuelt anvende vaskebolde i stedet for vaskemiddel. Den indeholder langt færre kemikalier og holder længe.

Skal tøjet overhovedet vaskes?

Mange mennesker vasker deres tøj alt for meget. I disse moderne dage bliver vores tøj som regel ikke beskidt. Hæng det ud på tørresnoren eller ud af vinduet og lad det få lidt luft. En god gennemluftning kan sagtens gøre det ud for en vask, hvis dit tøj ikke er decideret beskidt.

 

Jeans har f.eks. slet ikke godt af at blive vasket. Det mener mange i hvert tilfælde. Levi’s CEO har tidligere udtalt, at han slet ikke vasker sine jeans. Ifølge forskere sidder der den sammen mængde bakterier på efter få dage og efter flere måneder. Man kan også blot skylle dem op i koldt vand.