Sid billigere i dit eget hjem – skaf jordvarmeanlæg. Da at købe jordvarme og få det installeret på din ejendom kræver et stort økonomisk råderum, går der et stykke tid, før besparelserne på varme har dækket udgifterne til anlægget. Du skal altså være sikker på, at du har tænkt dig at blive boende på ejendommen i hvert fald i et par årtier, før jordvarmen vil kunne svare sig.

Priser på jordvarmeanlæg når let over de 100.000 kr. – faktisk er det svært at forestille sig, at du kan finde det billigere. Til en bolig på 200 kvm skal du af med ca. 120.000-140.000 kr., så investering i jordvarme skal du ikke tage let på. Men tænker du fremad, høster du fordelene.

Efterisolér dit hjem før jordvarmekøb

For hurtigst muligt at tjene de penge ind igen, du brugte på jordvarmeanlægget, kan du sørge for, at du optimalt udnytter anlæggets varme. Efterisolér dit hjems vægge, så behovet for varme falder, og pumpen derfor sætter mindre varme i omløb. Vælg i øvrigt en pumpe med rette størrelse. Du tror måske, at du kan slippe billigt ved at vælge en mindre varmepumpe, end du har behov for, men resultatet vil være et andet: For små pumper kan ikke følge med.

Tjek SCOP-værdi før køb

At kende dit jordvarmeanlægs virkningsgrad, altså effektiviteten, er relevant. Her er der flere mål, du kan bruge, når du sammenligner pumper, men SCOP er generelt det mest pålidelige. SCOP står for Seasonal Coeffient of Performance og fortæller, hvordan en varmepumpe præsterer over flere sæsoner, målt ved at se på dens effektivitet ved forskellige temperaturer.

Handl på oplyst grundlag

Vil du have jordvarme, så læs så meget op på emnet, du kan. Da investeringen sådan ca. svarer til at købe en ny bil og ikke er lige så nem at sælge igen, skal du handle på et oplyst grundlag.