Du kan bidrage til at skære ned på CO2-udledningen i Danmark – og spare penge på forbrug på den privatøkonomiske front – ved at få en varmepumpe installeret. Varmepumper findes på forskellige former, fx luft til luft varmepumper, luft til vand varmepumper samt jordvarme.

Varmepumpe tilskud får du hos Energistyrelsen

Hvor der prismæssigt er stor forskel på de forskellige typer pumper, og de alle koster vel over 100.000 kr., er det muligt at søge varmepumpe tilskud hos Energistyrelsen, hvor du kan få dækket en større del af udgiften, op til 30 %, når bare du installerer pumpen i en helårsbolig.

Du kan få energitilskuddet til både luft til vand varmepumper og jordvarmepumper, hvis bare du søger om tilskuddet, før du går i gang med arbejdet. Du kan derimod ikke få tilskud til en luft til luft varmepumpe og skal søge en anden løsning her – fx at bruge håndværkerfradraget.

Overvej håndværkerfradraget til varmepumpen

Står du ikke med en helårsbolig, men gerne vil have en budgetvenlig løsning, kan du anvende dit håndværkerfradrag. Husker du at betale håndværkeren digitalt, kan du trække et beløb fra i skat pr. person i husstanden over 18 år. Håndværkerfradraget er i 2021 midlertidigt blevet hævet, så det nu ligger på 25.000 kr. Beløbet kan altså dække en betragtelig del af din udgift.

Alene vil du derfor sjældent stå, når det kommer til at finansiere varmepumpen.

Pumpen tjener sig selv ind igen

Du kan dog ikke søge noget energitilskud fra Energistyrelsen, hvis du vælger at bruge dit håndværkerfradrag. Har du muligheden for at vælge mellem de to, skal du altså regne ud, hvad der økonomisk svarer sig bedst. Ofte vil tilskud dog være den optimale løsning for dig.

Med et tilskud eller fradrag virker den indledende udgift til en varmepumpe langt mindre voldsom. Og på sigt tjener pumpen selvfølgelig sig selv ind igen via en lavere varmeregning.