Går du med en boligdrøm i maven og tanker om at sætte din underskrift på det helt rigtige, næste hjem? Det er en stor beslutning, og derfor vil denne artikel hjælpe dig skridtet videre med nogle gode råd til dig, der vil være nybagt boligejer.

Forbered dig godt og økonomisk inden købet

Sæt jer ind i jeres økonomiske situation. Det er en god idé at undersøge, hvordan jeres økonomi ser ud. I kan eksempelvis tage et smut forbi banken og få løbet tallene igennem fx i forhold til, hvor stort et beløb, I kan låne, og hvor meget I selv skal have sparet op til udbetaling på et hus. En opsparing kan tage forskellige former. Du kan lægge penge over på en opsparingskonto, eller måske har du en eller flere investeringer. Du kan læse mere om investering af aktier på saxo bank.

Få et overblik over jeres økonomi ved eksempelvis at udarbejde et budget, som rummer de forskellige poster, der kommer på, når man fx går fra lejer til ejer. I budgettet kan du sætte penge af til de faste udgifter i forbindelse med livet som husejer som fx forbrug såvel som vedligehold.

Skriv boligdrømmen ned på papir

Et godt udgangspunkt, når boligjagten skal igangsættes, er at skitsere sine behov, forventninger og drømme til sit kommende hjem. Sæt jer ned, se jeres fremtidsdrømme for jer, og skriv dem ned.

Tag først og fremmest afsæt i jeres behov. I er måske vokset ud af jeres nuværende bolig grundet familieforøgelse, hvorfor det er en god idé at medtage et antal værelser og kvadratmeter, som I kan boltre jer på. Tænker du på at arbejde på hobbyprojekter i et værksted og/eller have tag over bilen i en garage?

Det kan være guld værd at undersøge lokalområderne, hvis det er vigtigt for jer, at der er en fornuftig afstand til fx indkøbsmuligheder, jeres arbejde eller daginstitutioner til børnene.

Få rådgivning

Udover bankrådgiverens blik på jeres økonomi kan I også få relevant rådgivning fra eksempelvis en advokat, der kan læse jeres købskontrakt igennem, inden I underskriver den. Det kan også være en byggeteknisk rådgiver, som kan være med til at gennemtjekke den bolig, I har set jer lune på. Det kan fx være relevant med en tilstandsrapport. Du har altså mange muligheder for at få en god og tryg bolighandel i hus.