Dette indlæg er sponsoreret.
Det er nok ikke den største hemmelighed for nogen, at priserne på energi som el og gas har taget en himmelflugt. Det er der flere årsager til, og i denne artikel giver vi dig en kort gennemgang over de fleste og vigtigste årsager til udviklingen.
Situationen i verden
Den aktuelle situation med krig og konflikt i Østeuropa har bl.a. betydet politiske sanktioner mod den store militærmagt Rusland. I mange år har russerne været garant for gasledninger med kontinuerlig naturgas til store dele af Europa. Med forskellige landes og EU’s sanktioner er der blevet lukket for gassen flere steder, og med et lavere udbud, men den samme efterspørgsel står vi i en situation, hvor priserne stiger.
Energiselskaberne skal stadig have økonomien til at kunne hænge sammen, så når de har færre varer til salg, vil den samme vare naturligt komme til at koste mere – i hvert fald for forbrugerne. Læs om elnyheder her.
Vind og vejr spiller også en rolle
Mange forbinder kun de stigende energipriser med krigen i Ukraine, men faktisk har der været en generel stigning siden januar 2021. Når det kommer til bæredygtig elproduktion, er vi i høj grad afhængige af et godt blæsevejr. Blæsten får de store vindmøller til at dreje rundt, hvilket sætter gang i turbinerne, som producerer grøn strøm til det moderne samfund.
2021 var dog, særligt henover de sommerlige måneder, ganske vindstille, hvilket betød, at der blev produceret markant mindre vindenergi end årene forinden. Igen er princippet det samme: Når der ikke er ret meget af en vare til salg, må de efterspørgende forbrugere betale en højere pris.
Mens vinden har været forholdsvis stille i Danmark, er regnen ligeledes ikke faldet ret kraftigt i hverken Norge eller Sverige. Her er de kendte for deres store vandkraftværker, men uden noget vand til at drive dem har de i længere perioder været nødt til at gå ned i omdrejninger. Lavere omdrejninger betyder lavere energiudbytte til både deres egne energiselskaber samt de danske, som gerne køber den overskydende strøm.
Når energien kommer fra vand, vind og sol, bliver den kaldt vedvarende eller bæredygtig, fordi det ikke har nogen miljø- eller klimamæssige omkostninger at udbytte den kraft, der alligevel kommer fra disse kilder. Men energikraftværkerne skal køre rundt pga. den konstante efterspørgsel på strøm. Uden vand, vind og sol bliver de nødt til at holde kraftværkerne i gang med de fossile brændstoffer olie og kul.
Foruden den rent miljømæssige belastning er det også en langt dyrere produktion, der går i gang, når man har med fossile brændstoffer at gøre i stedet for de bæredygtige alternativer. I sidste ende havner regningen hos forbrugerne.
Konkurrencen bliver hårdere
Når energiselskaberne skal have tingene til at køre rundt, tvinger det kunderne til at tænke i nye baner, og måske kan der være en fordel ved at kigge rundt på de forskellige udbud. For selskaberne er samtidig nødt til at kunne tilbyde det allerbedste, hvis de ikke vil miste kunder til konkurrenten på et presset marked.
Så hvor der måske ikke er så meget at hente på selve energiproduktet, kan man måske hente en bedre oplevelse i form af velkomsttilbud eller endnu bedre kundeservice.