For mange danskeres vedkommende foregår mange af dagens vågne timer med skærme. Eksempelvis er der mange, der arbejder på kontor, hvor man sidder og kigger ind i en skærm 8 timer hver dag, mens der også er mange, der vælger at bruge aftenen bag fjernsynet. Flere og flere bliver afhængige af skærmene, og det er en dårlig udvikling, hvis man ser på videnskabelige undersøgelser. Synes du, at du bruger for meget tid på at kigge på skærme, og kunne du godt tænke dig at blive bedre til at fravælge dem – så kan du her få inspiration til alternativer, du kan bruge tiden på og med i stedet.

Gå en tur med en lydbog i ørene

Når man bliver opslugt af fjernsynet, har man en tendens til at blive liggende på sofaen, hvorfor man også får mindre motion. Er det noget, man fortsætter med, vil man på sigt tage på, og der er chancer for, at man bliver mere eller hurtigere træt. I stedet for at smide dig på sofaen når du kommer hjem fra arbejde, kan du i stedet gå en tur med en lydbog i ørene. På den måde får du rørt kroppen, uden at du blot sidder passivt bag en skærm. Skru ned for skærmtiden med en lydborg som alternativ – lydbøger bliver mere og mere populære og er et godt alternativ, hvis man ønsker at kombinere motion og læsning, uden at man behøver at sidde og koncentrere sig om en bog.

Sæt faste rammer omkring mobilbrug i hjemmet

Har du teenagere i huset, eller synes du blot, at der bliver brugt for meget tid på og med skærmene, så kan det være en god idé at sætte faste rammer omkring mobil- og fjernsynsbrug i hjemmet. Spil et spil, løb en tur eller snak sammen – det vil stensikkert bringe jer tættere sammen.