Vand, mælk, grøntsager, dej – det er ikke småting, som køkkenbordpladen udsættes for. Derfor er det ikke underlidt, at den med tiden kommer til at se lidt slidt ud, og især når den er lavet af træ. Hvis din træbordplade ser lidt slidt ud eller skal behandles for første gang, så er der nogle ting, du skal være opmærksom på. Heriblandt valget af olie, men også dit fokus ved selve behandlingen. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre, eller hvordan du skal gribe behandlingen af din træbordplade an, så kan du læse mere herunder.

Den rette behandling af en træbordplade

Valg af olie
Hvis din køkkenbordplade sukker efter behandling, så er den mest effektive metode at bruge en god olie, som er beregnet til at beskytte og bevare bordplader. Olie til bordplader skal være fri for tungmetaller og andre tilsætningsstoffer, da den især i køkkenet vil komme i nærheden af fødevare. Den type olie, som du bør anvende, er en linolie. For den trænger dybt ned i træet og er nemt at arbejde med. Ulempen er dog, at den tager flere dage om at tørre, men når den så er tør, så beskytter den godt og i dybden.

Det anbefales, at du behandler din træbordplade med olie mere end kun én gang om året, fordi olien gør bordet pænere, men også stærkere. Det betyder, at du ved gentagende behandling vil have en bordplade i mange år, som er slidstærk.    

Start med bagsiden og derefter forsiden
Du synes måske, at det lyder mærkeligt, men det kan være en god idé, at du starter med at oliere bagsiden af din bordplade. Det er vigtigt, at du behandler begge sider af din træbordplade med olie, fordi olien får træet til at udvide sig, og så er der risiko for, at bordpladen vil krumme sig, hvis bagsiden ikke får olie. Derudover gør det også bordpladen mere slidstærk, fordi der er mindre risiko for fugtskader.

Det du skal gøre er at tage bordpladen af og give den et tykt lag olie, efterfulgt af nogle tyndere lag efter et par timer. Når det er tørret lidt, så kan du vende pladen om og begynde at behandle forsiden. Forsiden skal selvfølgelig være pænere, da det er den, der giver et indtryk. Så her skal der gøres lidt ekstra. Først skal du tage rigeligt med olie på penslen og påføre olien i træårenes retning. Herefter skal olien gnides ind i træet. Dette kan du gøre med en grov nylonsvamp, men husk at gøre det i træårernes retning. Den sidste del af behandlingen er aftørring med en blød bomuldsklud. Til sidst skal det bare have lov til at tørre, og det kan tage ca. 1-2 dage.

Hvis du vil vide mere om træbordplader og behandlingen af dem, så kan du se mere her.

Sæbebehandling

Der findes også et alternativ til oliebehandlingen, og det er en sæbebehandling. Den største forskel på de to behandlinger er, hvor ofte det skal gøres. En oliebehandling skal helst gøres 1-2 gange om året, hvorimod en sæbebehandling bør gøres hver anden eller tredje måned, for at det er beskyttende.