Skal du have nyt gulv, og overvejer du trægulv, er der nogle overvejelser du bør gøre dig. Trægulv er uden tvivl en af de mest populære gulvtyper der findes, og med god grund. Men trægulv er jo ikke bare trægulv. Der findes flere forskellige typer, og under disse typer også forskellige muligheder ved forskellige træsorter og overfladebehandlinger. Vælger du det rette trægulv til din bolig, får du ikke blot et smukt gulv, men også et gulv der kan holde i mange år. Så læs med her, hvor der kommer gode råd til, hvad du skal overveje inden du vælger dit nye trægulv.

Pris og slid på gulvet

Det første du skal overveje, allerede inden du begynder at kigge på de forskellige trægulve er dit budget, og det slid der vil være på gulvet. Når du investerer i et nyt trægulv skal det naturligvis helst skulle kunne holde i mange år frem. Uden altså at sprænge dit budget. Så gør dig nogle tanker om, hvad du har råd til, og hvor meget du maksimalt vil bruge på gulvet. Der er nemlig ikke meget ved at forelske sig i et gulv, der er alt for dyrt, eller som under ingen omstændigheder kan holde til det, dit gulv vil blive udsat for. Det kan være at du har husdyr, der slider på gulvet. Eller måske går du ofte i stiletter. Små børn kan også gøre sit til, at du skal vælge et ekstra holdbart gulv. Nogle træsorter er for bløde til den slags slid, lige som nogle typer ikke er egnede på grund af afstanden mellem plankerne.

En kort gennemgang af forskellige typer

Der er overordnet set fire forskellige typer trægulve, som du kan vælge mellem.

  • Plankegulv – Denne type er kendetegnet ved at gulvpladerne består af et enkelt stykke træ, med en stor overflade. Det er en meget smuk gulvtype, som kommer bedst til udtryk i store rum.
  • Parketgulv – Her er gulvpladerne sammensat af flere mindre stykker træ. Det gør gulvet til et mere prisvenligt alternativ, og giver et mere livligt udtryk i gulvet.
  • Stavparket – En spændende gulvtype, hvor gulvpladerne består af et enkelt stykke træ, men i mindre format end plankegulvet. Det lægges ofte i et smukt sildebensmønster.
  • Skibsplank – Et trægulv der består af gulvplader af enkelte stykker træ, lige som plankegulvet. Men disse lægges med lidt afstand, og med en gummifuge mellem pladerne.

Dertil træsorter og overfladebehandling

Når du har valgt typen, skal du vælge hvilken træsort, og hvilken overfladebehandling du vil have. Her har dine overvejelser fra første afsnit stor betydning. Naturligvis er der også det æstetiske at tænke på, da træsorterne har vidt forskellige udtryk. Nogle er mørke, mens andre er lyse. Men det er vigtigt, at du ikke lader dig forføre af et smukt gulv, som ikke passer til dine behov. Overfladebehandlingen sørger for at beskytte træet. De mest almindelige er lak og olie. Et oliebehandlet trægulv er smukt, men kræver mere vedligeholdelse end et lakeret, så husk at have dine overvejelser med, når du vælger.